A moveable feast

Opplev Ernest Hemingways Paris sammen med oss!

«Men slik var Paris i de unge dager da vi var fattige og meget lykkelige». Slik avslutter Ernest Hemingway «A moveable feast» («En varig fest»), kjærlighetserklæringen han skrev til Paris, hvor han bodde i årene 1921-1926 sammen med sin første kone, Hadley. Det er nettopp «A moveable feast» vi tar utgangspunkt i når vi inviterer til to dager i Hemingways fotspor. De fem årene var skjellsettende for Hemingway, som kom til den franske hovedstaden bare 22 år gammel og enda ikke hadde utgitt noen bøker. Paris var vill, vital og kreativt frigjørende, og Hemingway modnet som forfatter i samvær med Scott Fitzgerald, James Joyce, Ezra Pound og ikke minst Gertrude Stein, for å nevne noen. Vi skal snakke om dem alle sammen, men først og fremst om Hemingway.

Første dag samles vi på Montmartre, Paris’ høyeste punkt der utsikten over byen kan ta pusten fra enhver. Vi får en innføring i 20-tallets Paris generelt og Hemingways liv og litteratur spesielt. Alt ligger til rette for den gode samtalen i vakre omgivelser, akkompagnert av en deilig aperitif. Deretter går vi i flokk og følge ned bakken til et av Montmartres mange spisesteder.

Neste morgen beveger vi oss over til Seinens venstre bredd, til områder der Hemingway bodde, skrev, drakk og lot seg inspirere av andre nytenkende kunstnere. Cafeene på Montparnasse, La Rotonde, Le Dôme, La Coupole og Sélect, er blitt legendariske takket være 20-tallets kunstnere, som kom fra hele verden. På restauranten La Closerie des Lilas følte Hemingway seg hjemme, og ved sitt faste bord skrev han deler av «Og solen går sin gang». Vi spiser lunsj på Auberge de Venise, som den gangen het Dingo bar. Det var her Hemingway og Scott Fitzgerald møttes for første gang og innledet sitt vennskap, om enn til tider anstrengt. Mens vi krysser Luxembourghagen, deler vi våre inntrykk på vei til Shakespeare and Company, bokhandelen og biblioteket der eimen av gamle skinninnbundne bøker omfavner oss. Av den sjenerøse eieren Sylvia Beach fikk Hemingway låne så mange bøker han ville – og noen ganger penger. I en kummerlig leilighet uten vann i nr 74 rue Cardinal Lemoine bodde Ernest og Hadley den første tiden. Like rundt hjørnet leide forfatteren et rom på et billig hotell for å skrive. Vi avslutter salongen på Montmartre over et måltid på et egnet sted. Kanskje du i løpet av vårt samvær har gjort deg noen tanker om hvorfor så mange opplever en kreativ forløsning i Paris?

I denne salongen spør vi:

  • Hvordan var 20-årenes Paris, og hvem var kretsen rundt Hemingway?
  • Hvilken innflytelse har Hemingway hatt på den moderne litteraturen?
  • Hvorfor lar vi oss fortsatt fascinere av Hemingway, både hans litteratur og levesett?Salongen ledes av Hilde Ljøen, litteraturviter og journalist.


    Neste faste dato for «A Moveable Feast» er 25. og 26. april. I tillegg er vi åpne for andre datoer som passer deg og din gruppe.
     

    Hjelp til å finne overnatting i Paris, les her. Ønsker du å delta, kontakt oss.